Bananfluga (Drosophila melanogaster)

Jag känner igen mig i det som SpiderChick skriver.

BANANFLUGOR

Usch, var kommer detta knytt ifrån? Vad har de för syfte i sin existens?
De har i alla fall bosatt sig i vår diskho. Jag vet varför…
Jo, det är värre än hur det ser ut hos SpiderChick.
Tänk dig att det är disk i båda diskhoarna, på spisen, på diskbänken bredvid och lite på köksbordet.
Japp, vi har ingenting rent. Kanske någon matlåda som man aldrig använder ändå.

Men idag åker vi till landet, så då kan man glömma diskberget och invasionen för några timmar. Imorgon när vi kommer hem MÅSTE vi ta tag i det.

 

Från Wikipedia

Bananfluga (Drosophila melanogaster) är en art i insektsordningen tvåvingar som tillhör släktet fruktflugor (Drosophila). Den är ett par millimeter lång och har fått sitt namn av att den ofta påträffas vid frukt. Ibland omtalas Drosophila-arter som "blomflugor", vilket dock är missvisande eftersom de egentliga blomflugorna tillhör familjen Syrphidae.

Bananflugan förökar sig snabbt, och eftersom den trivs i rumstemperatur och klarar sig bra på matrester och dylikt som föda ses den ofta som ett skadedjur. Den som önskar bli av med dem i bostaden eller liknande kan med fördel blanda till ett glas med en del vatten, en del diskmedel, en del vinäger och två delar honung. Flugorna dras till blandningen och drunknar i den.

Bananflugor används flitigt i genetikforskningen. I salivkörtlarna är bananflugans kromosomer relativt stora och lätta att studera. Den har dessutom en kort generationstid (cirka 20 dagar), ger stor avkomma samt är billig i drift, vilket gör den till en bra modellorganism för genetiska studier. Bananflugan har fyra kromosompar. Dessa var bland de första större kromosomer som blev fullständigt kartlagda. En av alla de gener som identifierats i Drosophila är hedgehog (engelska för igelkott). När den genen muterats så att den blir icke funktionell får flugembryot taggar, liknande en igelkotts.

Bananflugor används ofta som levandefoder till ytlevande akvariefiskar och mindre groddjur i fångenskap, exempelvis pilgiftsgrodor.

Bananflugan blev tekniskt sett det första djuret i rymden. Amerikanerna sköt upp bananflugor i V2-raketer år 1946, och flugorna användes redan då i vetenskapliga studier

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s